Pazarlama Otomasyonu Nasıl Yapılır?

Pazarlama Otomasyonu Nasıl Yapılır?
Sosyal Medyada Paylaş

Pazarlama otomasyonun yapılması, markanızın satış ve pazarlama stratejilerini belirleme sürecinde müşterilerinize yönelik analizlerin detaylı bir biçimde raporlandırılmasını sağlamaktadır. Pazarlama otomasyonu ile sunulan veriler sayesinde müşterilerinizi doğru bir biçimde tanıyarak iletişim kurmak da mümkün olmaktadır.

Pazarlama otomasyonunun birden fazla yöntemi bulunmaktadır. İstediğiniz veriler bağlamında farklı raporlandırmalar sunulabilirken, birden fazla verinin de aynı anda raporlandırılması mümkün olmaktadır.

Pazarlama otomasyonu yapılırken birden fazla araç kullanılabilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen E-posta sistemi olmakla beraber son yıllardaki takipçi artışlarından hareketle sosyal platformların da kullanıldığı bilinmektedir.

Pazarlama Otomasyonu Kullanmak Nasıl Bir Fayda Sağlar?

Pazarlama otomasyonu kullanmanın sağladığı fayda, doğrudan bakıldığında müşterilerinizin en iyi biçimde tanınması olarak ifade edilmektedir. Fakat müşterilerin iyi bir biçimde tanındığı ortamda satış stratejileri de oldukça etkili bir biçimde sunulmaktadır. Bunların yanı sıra pazarlama otomasyonu ise sağlanan faydalardan şu şekilde bahsedilebilir:

  • Müşterileriniz ile kurmuş olduğunuz ilişkilerin özelleştirilmesi sağlanmış olur. Kişisel ve özel geri bildirimler alan müşterileriniz, markanız ile daha iyi ilişkiler içerisine girebilmektedir.
  • Veriler dijital platformlarda sunulduğu gibi kullanılması da dijital platformlardan pratik bir biçimde yapılmaktadır.
  • Müşteri kitlesinde yaşanan değişim ve dönüşümün fark edilmesini ve buna uygun aksiyonların alınmasını sağlamaktadır.

B2B ve B2C Pazarlama Otomasyonları Nelerdir?

B2B ve B2C pazarlama otomasyonları, satış stratejilerinde kullanılmakta olan işletimler olmakla birlikte uygulanma biçimi bakımından birbirinden farklılaşmaktadırlar. Öncelikle B2B otomasyonu ile daha uzun vadeli ürünlerin satış ve pazarlama stratejileri belirlenirken B2C satışında daha hızlı dönüşler alınabilmektedir.

B2B satışları daha kapsamlı ürünlerin satış sürecinde tercih edildiği için daha geniş veriler sunan bir sistemdir. Bunun yanı sıra B2C ise anlık olarak bir ürünün pazarlanma sürecinde müşterilerin ürüne dair bilgilendirilmesini sağlayan içerikler sunmaktadır.

Pazarlama otomasyonu içerisinde değerlendirilmekte olan bu iki farklı satış yöntemi hem marka bazlı hem de ürün bazlı tercih edilebilirken, markaların anlık stratejilerine bağlı olarak değişikliğe gitmeleri de olası sonuçlar arasında yer almaktadır.

Her ikisi içinde satış ve pazarlama ile ilgili geri dönüşlerin etkili olması amaçlandığı için verilerin doğru bir biçimde okunması ve buna uygun aksiyonların alınması önemli ortak noktalarıdır.

Pazarlama Otomasyonunda Dönüşüm Hunisi Neyi İfade Eder?

Pazarlama otomasyonu içerisinde yer alan dönüşüm hunisi kavramı, müşterilerin marka ile tanıştıktan sonra satın alma süreçlerine kadar geçen aşamalarının analitik bir biçimde incelenmesini temsil etmektedir.

Müşterilerin markayla karşılaşmasının sonrasında hemen satın alma işlemine başlamadığı bilindiği için bu sürecin doğru bir şekilde tanımlanması ve satın alma sürecine teşvik sağlanması genel amaçlar arasında yer almaktadır.

Dönüşüm hunisi olarak bilinen kavramda 4 aşamadan söz edilir. İlk aşama müşterinin markanın farkına varması, ikinci aşama müşterilerin marka ürünleri ile ilgilenip ilgilenmediğine karar vermeleri ve iletişime geçmeleri, üçüncü aşama marka ürünlerinin değerlendirilmesi ve son aşama ise müşterinin marka ile çalışmaya karar verme aşaması olarak ifade edilmektedir.

Pazarlama Otomasyonu Hangi Uygulamalar Üzerinden Kullanılır?

Pazarlama otomasyonunun kullanıldığı uygulamalar içerisinden en sık kullanılan ikisi şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • E-posta mesajları
  • Talep oluşturma beslemesi

E-posta olarak kullanılan araç ilk yöntemlerden birisi olmakla beraber halen etkili sonuçlar vermesi nedeniyle kullanılmaktadır. Kişiselleştirilmiş mailler ile müşterilerden çok hızlı dönüşler alınmakta ve satış stratejileri başarılı bir biçimde kullanılabilmektedir.

Pazarlama otomasyonu yapılırken bunların yanı sıra ürün ve marka özelliklerine bağlı olarak farklı araçlar da kullanılabilmektedir. Bu araçlar üzerinden sosyal medya kampanyası ya da mesaj bildirimlerinin oluşturulması gibi hamleler yapılmaktadır.

5

Pazarlama Otomasyonu Nasıl Yapılır?

Pazarlama otomasyonun yapılması, markanızın satış ve pazarlama stratejilerini belirleme sürecinde müşterilerinize yönelik analizlerin detaylı bir biçimde raporlandırılmasını sağlamaktadır

Sending
User Review
0 (0 votes)

Sosyal Medyada Paylaş
  • Yazar : Gali Medya
  • Kategori : E-Ticaret
  • 15 Eylül 2020
Yorum Gönder