İçindekiler
Marka tesciline kişilerin isimleri, sloganlar, şekiller, sayılar ve her türlü işaret konu olabilir. İşletmelerin ya da kuruluşların imajlarını diğer kişi ve kurumlara karşı açık bir dille ifade edip onlardan ayırt edici özellik olmasını sağlayan sloganlar, terimler, sayılar ya da diğer işaretler o markanın ya da işletmenin varlığını ifade etmesinden dolayı korunması gerekmektedir.
İşletmeleri ya da kuruluşları ifade eden bu markaların onlara ait olduğunu belgelendirerek korumaya alma durumu, “Marka tescili nedir?” sorusuna verilecek cevaptır. Marka tescilindeki en önemli husus markaya konu olan işaretin ayırt edici olması durumudur.
Marka tescili işlemi yapmak için yerleşik olarak Türkiye’de ticari faliyette bulunmanız gerekmektedir. “Marka tesili nasıl yapılır?” diye merak edenler ve başvuruda bulunmak isteyenler Türkiye Patent ve Marka Kurumu nezdinde şahsi olarak ya da resmi vekiller aracılığı ile başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler. Marka tescil süreci, patenti alınacak marka üzerine yapılacak araştırma ve takip işlemlerinden dolayı 1 yıl kadar sürebilmektedir. Başvurunun belirlenen şartlara uyup uymadığı Türkiye Patent ve Marka Kurumu tarafından incelenir ve başvuru akıbeti hakkındaki bilgilendirme başvuru sahibine ya da vekiline resmi yazı yoluyla bildirilir.
Marka tescil başvurusunda ihtiyaç duyulan evraklar başvuru talebi oluşturan tarafın durumuna göre (şahıs ya da tüzel kişilik) değişiklikler göstermektedir.
Başvuru sahibi tüzel kişi ise (şirket, kurum vs.) istenen belgeler şunlardır:
Başvuru sahibi gerçek kişi ise istenen belgeler şunlardır:
Marka tescil başvurusunun sonuçlanma aşamasına kadar işleyen süreç aşağıdaki aşamaları kapsamaktadır:
Marka tescil sürecindeki olayların tamamlanma süreçleri aşağıdaki gibidir:
Marka tescil sorgulamasını Türkiye Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapabilirsiniz. Marka tescil başvurularının önceden yapılan başvurularla benzemesi durumunda olumsuz sonuçlanabilmektedir. Başvuru sahibi böyle bir durumla karşılaştığında gerekçe ile itiraz edebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için marka tescil sorgulaması yapabilirsiniz.
“Marka tescil sorgulaması nasıl yapılır?” diye merak edenlerin izlemesi gereken yol aşağıdaki gibidir:
Marka Tescil Nedir? Marka Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır
Marka tesciline kişilerin isimleri, sloganlar, şekiller, sayılar ve her türlü işaret konu olabilir. İşletmelerin ya da kuruluşların imajlarını diğer kişi ve kurumlara karşı açık bir dille ifade edip onlardan ayırt edici özellik olmasını sağlar